![](http://d2w1s6o7rqhcfl.cloudfront.net/53095-header-1455480355.jpg)
KOKOSCHKA EN KOOLHAAS IN ROTTERDAM
De nieuwe stationshal van Rotterdam lijkt af. Voor de hal wordt de nieuwe bestrating schoongeveegd. Een hek sluit nog wel de directe doorgang naar de stad af.
Lopend over de Westersingel naar het museumpark. Altijd plezierig. Mooie bomen en water in het midden. Interessante gebouwen zoals de Pauluskerk.
Een hele serie beelden van bekende kunstenaars, Auguste Rodin ('L'Homme qui Marche' in brons), Fritz Wotruba (robuuste 'Liggende figuur'), Carel Visser ('Moeder en Kind' in metaal), etc.
Kokoschka
Museum Boijmans Van Beuningen.
Naar boven voor de tentoonstelling 'Oskar Kokoschka, mensen en beesten'.
Zo'n 45 jaar geleden waren Kokoschka en Permeke voorbeelden voor mij. Ik kocht toen het mooie kleine boekje 'Oskar Kokoschka. Die Träumenden Knaben und andere Dichtungen'. Een lang gedicht met poëtische kleurenlithografieën. Heldere kleurvlakken. De originelen op de tentoonstelling in Rotterdam blijken aanzienlijk groter te zijn dan die in het boekje. Ik schat 25 bij 25 cm. Verrassend. Voor mij een hoogtepunt van de tentoonstelling. Jammer dat het plafondlicht hinderlijk spiegelt op de lessenaars met de werken.
Ik heb door de jaren heen vaak in het boekje met de 'naïeve beeldverhaaltjes' gebladerd.
Nu een overzichtstentoonstelling van Kokoschka. Oostenrijks beeldend kunstenaar en schrijver. Geboren 1886, overleden 1980.
De macht van de muziek 1920
Meisje met groen schortje 1921
Er zijn zo'n 150 werken te zien: olieverfschilderijen, aquarellen, litho's, tekeningen in potlood, kleurpotlood en Oost-Indische inkt, zwart krijt en houtskool.
Veel portretten van personen en dieren. In beide gevallen diepgaande psychologische presentaties. Zelfs de dieren hebben menselijke trekken.
De aquarellen met afgebeelde kinderen en zelfportretten zijn schitterend. Zeker als je ondertussen de interviews met Kokoschka hebt bekeken. Een oude Duitse video opname en een gemoderniseerde versie waarin het lijkt alsof Bregje van der Laar hem nu, in 2013, interviewt. Een technisch hoogstandje.
Zelfportret 1906
Zelfportret van twee kanten 1923
Zelfportret met gekruiste armen 1923
Zelfportret als 'entartete' kunstenaar 1937
Time, Gentlemen Please (allerlaatste geschilderde zelfportret) 1972/1973
Zijn spreektrant lijkt een beetje op zijn schilderstijl. Wat springerig, met korte stops en veel beweging van handen, hoofd en lichaam. Toch boeiend en trefzeker. In zowel gesprek als beeldend werk heeft hij genoeg te vertellen.
De tentoonstelling duurt nog tot 19 januari 2014.
Koolhaas
Via een omweg terug naar het Centraal Station. Even voorbij het Maritiem Museum is aan de overzijde van de Maas het grootste gebouw van Nederland 'De Rotterdam' in alle glorie te zien. Architect Rem Koolhaas. Kort geleden opgeleverd na 4 jaar bouwen. Een 'vertikale stad' zegt Koolhaas. Van een afstand tegelijkertijd een groot beeldhouwwerk van een zestal enorme gestapelde blokken. De bovenste blokken verspringen iets ten opzichte van de onderste. Tussen de drie stapelingen een open ruimte.
Het gebouw heeft gezelschap van andere hoogbouw in de omgeving. Op de voorgrond de Erasmusbrug. Schepen varen er onder door. Dit alles moet vanuit de kantoren, winkels, woningen en het hotel van De Rotterdam fantastisch te zien zijn.