KASTEEL HET NIJENHUIS, HEINO/WIJHE
Volop kunst in en rond kasteel Het Nijenhuis te Heino/Wijhe
De havezate Het Nijenhuis is onderdeel van Museum De Fundatie te Zwolle. Schitterend gelegen in een coulissenlandschap, ongeveer 15 kilometer van Zwolle.
Tot 1984 bewoond door Dirk Hannema (1896-1984). Hij stamt uit een Friese koopliedenfamilie. Was oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen en grondlegger van Museum De Fundatie.
Interesse in kunst erft hij van zijn moeder. Al op jonge leeftijd verzamelt Dirk Hannema beeldende kunst. De totale collectie zal uiteindelijk uit zo'n 4500 werken bestaan.
Een flink deel van deze collectie wordt in Het Nijenhuis getoond, in de vele kamers, zalen, torens en gangen. Middeleeuwse houten beelden, werk van de 17e-eeuwer Paulus Moreelse, Isaac Israëls, Charley Toorop, Jan Sluijters en vele andere bekende kunstenaars. Ook: meubels, vloerkleden, klokken en lampen uit verschillende periodes. De Art Déco stijl is ruim vertegenwoordigd.
H.J. Winkelman, Klok, metaal, brons, koper, ca 1920
Ossip Zadkine, Zonnewijzer, brons, 1929
Na een kop koffie/thee in het museumcafé, annex boekwinkel, in een bijgebouw, eerst naar het beeldenpark bij Het Nijenhuis. Op de plattegrond staan 84 beelden: uit de 21e of 20ste eeuw, van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Een deel van de beelden is 's winters afgedekt, maar er is nu in januari nog genoeg te zien. De beelden staan overal: in het gras, in perken en tussen bomen. Weerspiegelend in het water, verscholen achter een heg of van ver zichtbaar door het enorme formaat of door kleur. Een aantal is ooit tentoongesteld op het bekende Lowlands Festival. Andere zijn in bruikleen gekregen van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.
André Raboud, Jeune fille dans une barque
Charlotte van Pallandt, Wilhelmina, brons, 1968
Dorothé van Driel, Zonder titel, glas en brons, 2002
Hede Bühl, Wächter, brons, 1978
In het hoofdgebouw opent een suppoost de deur voor ons. Ze heet ons vriendelijk welkom en adviseert de route door het gebouw. Het wijst zich eigenlijk allemaal vanzelf. In iedere kamer verrassingen.
Gustave De Smet, Meisje met vlecht, olieverf op doek, 1923
Jan Sluijter, Zaagmolens bij Amsterdam, olieverf op karton, 1907
Paulus Moreelse, Mr. Adriaen hellemich van Welle, olieverf op koper, 1625
Jean Brusselmans, Winter in Brabant, olieverf op doek, 1928
Isaac Israëls, Portrait van een vrouw, olieverf op paneel, 1910
Gustave De Smet, Het Witte Huis, olieverf op karton, 1927
Hendrik Petrus Berlage, Egyptische stoel, 1895-1896
Paul Citroen op De Dam, Amsterdam
Paul Citroen, Het huis Lindenheuvel, olieverf op doek, 1929
Paul Citroen, Petra van Leeuwen, olieverf op doek, 1939
Tussen de Hannema verzameling hangen litho's, tekeningen, schilderijen van Paul Citroen (Berlijn 1896 – Wassenaar 1983). In groepjes bij elkaar of verspreid. Zelfs in het ruime café is een aantal van zijn schilderijen opgehangen. Het werk wordt in het Nijenhuis gepresenteerd onder de titel “A'dams en Eva's. Late portretten van Paul Citroen”. Late portretten, blijkbaar moet je dat ruim zien. Er hangt bijvoorbeeld een fijnzinnig geschilderd portret uit 1939: Petra van Leeuwen. En tekeningen van Karel Appel uit 1958 en een jonge Gerard Reve uit 1961.
Paul Citroen, Portret van GerardKornelis van het Reve, Syberisch krijt op papier, 1961
Paul Citroen, Portret van Karel Appel, Siberisch krijt op papier, 1958
Citroen is opgeleid bij Bauhaus in Weimar. Hij vestigt zich in 1917 in Nederland. Hervat in 1922 de kunstopleiding te Weimar en keert in 1928 terug naar Nederland. Naast kunstenaar is hij een fanatiek kunstverzamelaar.
Paul Citroen, Portret van Marion, olieverf op doek, 1976-1977
Paul Citroen, Portret van Otto, olieverf op doek, 1977
Paul Citroen, Portret van Christi Frisch, olieverf op doek, 1966
Paul Citroen, Portret van een vrouw, olieverf op doek, 1975
Twee keramische objecten van Yasser Ballemans
Behalve Citroen toont Yasser Ballemans 'Weapons of Choise' in het kasteel. Verder vallen werken van Annemarie Busschers op, waaronder het grote portret in olieverf van Robert Knook. Ik schat het formaat op 250 x 150 cm!
Annemarie Busschers, Portret van Robert Knook, olieverf op doek, 2013
De nieuwste aanwinst van De Fundatie is de 'Tafel voor de ridders van de wanhoop (VERZET)' van beeldend kunstenaar en theatermaker Jan Fabre. Een lange glazen tafel met 8 stoelen bedekt met blauw email, aangebracht door kinderhanden en handen van de kunstenaar.
Jan Fabre, Tafel voor de ridders van de wanhoop (VERZET), glas
Kortom, er is enorm veel te zien in en rond het schitterend gelegen Nijenhuis. Een goed verzorgd geheel: kunst, catering, boekwinkel, videopresentaties, een ruime parkeerplaats en wandelmogelijkheden rond of in de buurt van het complex.
De bijzondere exposities van Citroen en Ballemans zijn nog tot 8 febr. 2015 te zien.