Dom van Keulen

 

 

KEULEN EN AKEN

OP ÉÉN DAG

Juli 2015

 

 

Ingang Dom Keulen

 

 

Plotseling, na een flauwe bocht, zien we in de verte de Dom van Keulen hoog boven de stad. We moeten dan nog bijna een half uur rijden naar het centrum. Het is zondag en er is betrekkelijk weinig verkeer op de Rijnboulevard.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Dom daarentegen treedt een soort filevorming op. De ochtenddienst is net afgelopen. Kerkgangers willen naar buiten en bezoekers naar binnen. Maar alles gaat goed. De kerk is groot en er vindt een snelle spreiding plaats.

 

 

 

 

Vloermozaïek

 

We hebben Keulen meerdere keren bezocht, steeds met veel genoegen. In het interieur van de Dom zijn zoveel interessante dingen te zien. De eerste steen werd gelegd in 1248. 600 jaar later voltooide men de bouw. Naderhand is er nog vaak gerenoveerd.

Ook nu in 2015 hangen er steigers aan de buitenzijde van het gebouw.
 

 

 

 

De vertikale lijnen van de pilaren en ramen geven de binnenruimte van de kerk een majestueus aanzien. Omhoogkijkend zie ik een flits. Mensen lopen over een balustrade halverwege en maken vanaf die plek foto's.

 

 

 

 

 

 

Deze keer vallen me de rijk bewerkte gotische kerkbanken op, gemaakt van zwaar eikenhout in de periode 1308-1311. De banken zijn niet van dichtbij te bekijken want ze staan in het koor dat voor het publiek is afgesloten.

 

 

 

Uit een vroegere periode stamt de “Mailänder Madonna' (rond 1290).

 

 

 

 

 

 

 

 

De glas-in-loodramen zijn een lust voor het oog. Er zijn Gotische voorstellingen, maar ook hedendaagse.

 

 

 

 

 

Buiten regent het. Het maakt de kerk wat somber, ondanks de vele versieringen en beelden. De Dom verdient aan de buitenzijde een grote schoonmaakbeurt.

 

 

 

Na de Dom een korte wandeling naar de Rhein en de Fischmarkt met zijn kleurige huizen.

 

 

 

Aken

 

 

 

Ingang Dom Aken

 

 

We rijden naar Aken, naar de Pfalz van Karel de Grote (768-814). Het paleis is voor een groot deel verdwenen.

 

 

 

 

 

 

De achthoekige Pfalzkapel is één van de gebouwen die wel overgebleven is. Gebouwd in opdracht van Karel de Grote in 786-800 in een Bijzantijnse bouwstijl. Het ontwerp van Odo van Metz is gebaseerd op de San Vitale in Ravenna. Die basiliek uit de 6e eeuw bezochten we in november 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vloermozaïek

 

 

De Pfalzkapel heeft een schitterend interieur. Overal heldere en kleurige mozaïeken. Rode zuilen gemaakt van marmer en porfier uit Ravenna en Rome. Een enorme koperen kroonluchter: geschenk van keizer Frederik 1 Barbarossa. De gouden schrijn met beenderen van Karel de Grote.

 

 

 

 

 

 

De gouden Ambo (kansel) ingelegd met edelstenen en ivoor, in 1014 geschonken door Hendrik II.

 

 

 

 

Halverwege de 14e eeuw is de toren erbij gebouwd. In 1355-1414 realisatie van een een nieuw gotisch priesterkoor.

 

 

Raadhuis achterkant

 

Raadhuis voorkant

 

 

Tegenover de Dom van Aken ligt het historische Raadhuis, waarvan één toren en fundamenten nog uit de tijd van Karel de Grote stammen. De rest is deels 14de eeuws. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen en herbouwd in neogotische stijl.

 

 

'Handtekening' Karel de Grote in glas-in-lood-raam