
Blog
-
HOLLAND OP Z'N MOOIST
5 september 2015Op het nippertje naar de tentoonstelling 'Holland op z'n mooist' in het Dordrechts museum (t/m 06/09/'15)
De zustertentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum hebben we helaas gemist.
De ondertitel in Dordrecht is 'Het voorjaar van de Haagse School'.
Eerst lunchen in de de restaurantserre bij het museum. Mooi uitzicht op de binnenplaats.
De brede trap op naar boven. Eerst een ruimte met voorgangers van de Haagse school (Romantiek).
Willem Maris, Het Overzetveer, 1859
Dan een verrassing: een zaal met schilderijen van kunstenaars van de kolonie Oosterbeek. Werk van Gerard en Johannes Bilders, Willem en Jacob Maris, Constant Gabriël en anderen.
Constant Gabriël, Het Drielse Veer, ca 1865
Willem Roelofs, Landschap met koeien aan de waterkant
We bezochten afgelopen zomer (2015) Oosterbeek en omgeving. We stonden aan de Rijn op de plek van 'Het overzetveer' van Willem Maris. Zagen koeien in de uiterwaarden, zoals Gerard Bilders die schilderde.
Willem de Bruin beschrijft in -Je moet hier geweest zijn- (ondertitel Oosterbeek Nederlands eerste kunstenaarskolonie) het kunstenaarsdorp.
Jozef Israëls, De verdronken visser, 1861
Hendrik Willem Mesdag, Zonsondergang met garnalenvissers
Anton Mauve, Bomschuit met sleeppaarden op het strand van Scheveningen, 1876
Detail
In de volgende zalen nog meer hoogtepunten van de Haagse School. Bekende namen als Jan Hendrik Weissenbruch, Willem Roelofs, Hendrik Willem Mesdag, Anton Mauve, Bernardus Blommers, Jozef Israëls, en anderen. Vaak uit eigen collectie van het museum.
Constant Gabriël, Watermolen in de polder 'De Leidsche Dam', ca 1884
Detail
Wat heeft de Haagse School mooi werk opgeleverd! Trefzeker, levendig en sfeervol geschilderd, met prachtig licht.
Voor mij is Weissenbruch het toppunt, gelet op: onderwerpkeuze, compositie en licht.
Jan Hendrik Weissenbruch, Boerderij aan een vaart of 'De Waslijn'
Zie ook blog 15/02/2015:
RIJKDOM IN HET DORDRECHTS MUSEUM
Lees meer >> | 2759 keer bekeken
-
KEULEN EN AKEN OP ÉÉN DAG
19 juli 2015Dom van Keulen
KEULEN EN AKEN
OP ÉÉN DAG
Juli 2015
Ingang Dom Keulen
Plotseling, na een flauwe bocht, zien we in de verte de Dom van Keulen hoog boven de stad. We moeten dan nog bijna een half uur rijden naar het centrum. Het is zondag en er is betrekkelijk weinig verkeer op de Rijnboulevard.
In de Dom daarentegen treedt een soort filevorming op. De ochtenddienst is net afgelopen. Kerkgangers willen naar buiten en bezoekers naar binnen. Maar alles gaat goed. De kerk is groot en er vindt een snelle spreiding plaats.
Vloermozaïek
We hebben Keulen meerdere keren bezocht, steeds met veel genoegen. In het interieur van de Dom zijn zoveel interessante dingen te zien. De eerste steen werd gelegd in 1248. 600 jaar later voltooide men de bouw. Naderhand is er nog vaak gerenoveerd.
Ook nu in 2015 hangen er steigers aan de buitenzijde van het gebouw.
De vertikale lijnen van de pilaren en ramen geven de binnenruimte van de kerk een majestueus aanzien. Omhoogkijkend zie ik een flits. Mensen lopen over een balustrade halverwege en maken vanaf die plek foto's.
Deze keer vallen me de rijk bewerkte gotische kerkbanken op, gemaakt van zwaar eikenhout in de periode 1308-1311. De banken zijn niet van dichtbij te bekijken want ze staan in het koor dat voor het publiek is afgesloten.
Uit een vroegere periode stamt de “Mailänder Madonna' (rond 1290).
De glas-in-loodramen zijn een lust voor het oog. Er zijn Gotische voorstellingen, maar ook hedendaagse.
Buiten regent het. Het maakt de kerk wat somber, ondanks de vele versieringen en beelden. De Dom verdient aan de buitenzijde een grote schoonmaakbeurt.
Na de Dom een korte wandeling naar de Rhein en de Fischmarkt met zijn kleurige huizen.
Aken
Ingang Dom Aken
We rijden naar Aken, naar de Pfalz van Karel de Grote (768-814). Het paleis is voor een groot deel verdwenen.
De achthoekige Pfalzkapel is één van de gebouwen die wel overgebleven is. Gebouwd in opdracht van Karel de Grote in 786-800 in een Bijzantijnse bouwstijl. Het ontwerp van Odo van Metz is gebaseerd op de San Vitale in Ravenna. Die basiliek uit de 6e eeuw bezochten we in november 2014.
Vloermozaïek
De Pfalzkapel heeft een schitterend interieur. Overal heldere en kleurige mozaïeken. Rode zuilen gemaakt van marmer en porfier uit Ravenna en Rome. Een enorme koperen kroonluchter: geschenk van keizer Frederik 1 Barbarossa. De gouden schrijn met beenderen van Karel de Grote.
De gouden Ambo (kansel) ingelegd met edelstenen en ivoor, in 1014 geschonken door Hendrik II.
Halverwege de 14e eeuw is de toren erbij gebouwd. In 1355-1414 realisatie van een een nieuw gotisch priesterkoor.
Raadhuis achterkant
Raadhuis voorkant
Tegenover de Dom van Aken ligt het historische Raadhuis, waarvan één toren en fundamenten nog uit de tijd van Karel de Grote stammen. De rest is deels 14de eeuws. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen en herbouwd in neogotische stijl.
'Handtekening' Karel de Grote in glas-in-lood-raam
Lees meer >> | 2998 keer bekeken
-
DEVENTER OP STELTEN
19 juli 2015Impressies internationaal
theaterfestival 'Deventer op stelten'
2 t/m 5 juli 2015
Thema: vrijheid.
Teatro del Silencio
Op de openingsavond van het festival rijdt een bijna 20 meter lang konvooi van kooien op wielen de Brink in Deventer op. Meer dan 50 spelers, rode vlaggen, een zeepvlokken-spuwende machine en dreigende muziek vullen het plein. Het is de theatrale processie van het Teatro del Silencio (Frankrijk/Chili).
Teatro del Silencio, 'Doctor Dapertutto'
De volgende dagen speelt het Teatro de voorstelling 'Doctor Dapertutto' gebaseerd op het leven en werk van Vsevold Meyerhold (1874-1940), één van de revolutionaire Russische regisseurs die geëxecuteerd is onder het regiem van Stalin.
Totaaltheater op zijn best. Een mix van circusacts, dans, mime, toneel, dans en live muziek. Het speelveld beslaat een groot deel van het plein. Er wordt er in hoog tempo op verschillend plekken tegelijk geacteerd door de 23 spelers.
Snelle verkleedpartijen in kooi-achtige constructies zijn allemaal van nabij te volgen. Drie muzikanten maken hun geluid vanaf een hoog podiumpje. De betekenis van vrijheid en onvrijheid krijgen de toeschouwers erin geramd. Het duurt een uur en verveelt geen moment.
Op andere plekken in de stad is nog veel meer theater te zien.
Enkele voorbeelden
'Liédo'
Compagnie L'homme Debout (Frankrijk) laat de enorme marionet 'Liédo' van 7,5 meter hoog lopen, springen, struikelen en knielen op de Brink. Het team van de Compagnie beweegt handmatig hoofd , armen en benen van 'Liédo', begeleid door muziek. De figuur van gevlochten riet torent hoog boven het publiek uit. Hij (of zij?) is 's avonds verlicht, terwijl het plein dan juist verduisterd wordt. Het verhaal bij deze voorstelling ontgaat me maar mis het niet.
Compagnie Remue Ménage
Compagnie Remue Ménage (Frankrijk) met 'Les Fous Volants' paradeert door de straten van Deventer. De groep van 14 personen speelt vrolijke Balkanachtige muziek, is excentriek uitgedost met grappige maskers, hoofddeksels, kleding, metalen toeters en bellen, propellers en grote ballonnen. Sommigen lopen op stelten.
Als het donker is zijn de ballonnen verlicht en maakt Bengaals vuur van de groep een spookachtig geheel.
Ook aan de overkant van de rivier in het Worpplantsoen zien we vreemde installaties, machines, voertuigen en decorstukken gemaakt door de kunstenaars Hibma en Somerdijk van de Spektakelwerkplaats in samenwerking met Theater Gajes en 20 leerlingen van MBO Rijn IJssel (Theater en Muziek). Doorlopend zijn er voorstellingen te zien waarbij gebruik gemaakt wordt van de installaties en constructies. Aangekondigd als een theatrale speeltuin, met als titel 'Waan!'.
Intussen spelen bands afwisselend op de twee podia.
Lebuïneskerk
In de Grote of Lebuïneskerk is 'C'est le Carton qui fait la Musique' te zien. Installaties van kartonnen dozen en ander verpakkingsmateriaal in combinatie met geluid en muziek. Op onvoorspelbare momenten roffelen balletjes op gestapelde dozen.
Lees meer >> | 1703 keer bekeken
-
Teylers Museum en Frans Hals Museum in Haarlem
6 juni 2015Frans Hals Museum en Teylers Museum in Haarlem
Teylers Museum, oudste deel
Teylers Museum, nieuw gedeelte van architect Henket
Het Teylers Museum is een aangename mengeling van oud en nieuw. Een oud gebouw aan het Spaarne uit de 18e eeuw, uitgebreid met een nieuw deel van Hubert-Jan Henket (architect van o.a. Fries Museum en uitbreiding De Fundatie te Zwolle). Fossielen, mineralen, natuurkundige instrumenten tekeningen, boeken en kunst.
We komen voor 'De Aquarel' (nog t/m 7 juni 2015). Hoogtepunten van bekende kunstenaars als Koekkoek, Mauve, Weissenbruch, Israëls en Breitner. De meeste werken komen uit het eigen bezit van het museum. Een en al vakmanschap. Prachtige landschappen, interieurs en stadsgezichten.
Maar er zijn veel meer schilderwerken te zien.
Isaac Israëls , Trommelslaagster ca. 1908, olieverf op doek
Willem Bastiaan Tholen 91860-1931), Dukdalf, olieverf op paneel
Hendrik Willem Mesdag, Avondstond op zee 1875, olieverf op doek
Johannes Weissenbruch, Aan de Lek bij Elshout 1850-1854, olieverf op doek
Frans Hals Museum, Groot Heiligland
Het Frans Hals Museum, aan het Groot Heiligland, was ooit een tehuis voor oude mannen met kleine huisjes rondom een vierkante binnentuin. Later was het een weeshuis. Het staat bekend als museum van de Gouden Eeuw. De moderne kunst wordt tentoongesteld in de dependance Museum De Hallen op de Grote Markt.
Frans Hals, Officieren en onderofficieren van het Sint-Jorisgilde, 1639
Charloote van Pallandt, Portret van een acrobaat, 1947
Natuurlijk kunnen we niet om Frans Hals heen, maar genieten ook van fijnzinnige werken van Van Ostade, Ruisdael, Saenredam, Berckheyde en vele andere schilders.
Cornelis Cornelisz van Haarlem, Zelfportret ca. 1588-90
Pieter Saenredam, Interieur vande Nieuwe of St. Annakerk te Haarlem, 1652
Een klein stukje gebrandschilderd raam (ongeveer 10 x 12 cm) ergens in het museum
Lees meer >> | 1795 keer bekeken
-
Leo Gestel in Laren
23 mei 2015Tentoonstelling 'Leo Gestel – De mooiste modernist'
Singer Laren, 25 januari – 25 mei 2015
Zelfportret Leo Gestel, ca 1903, Houtskool en krijt op papier
Wat bij kunstschilder Leo Gestel (1881-1941) erg duidelijk wordt na het bekijken van de tentoonstelling in Laren: zijn voortdurende vernieuwing.
Met Piet Mondriaan (1872-1944) en Jan Sluijters (1881-1957) wordt hij tot de 'ultra modernen' gerekend.
Jonge vrouw lezend onder lamp, 1909, olieverf op doek
Herfstdag te Nijmegen, 1909, olieverf op doek
Naaktfiguur tegen licht, 1909, olieverf op doek
Herfst, 1909, olieverf op doek
Kubistische vrouwenfiguur, 1913, olieverf op doek
De baai op Mallorca, 1914, olieverf op doek
Terugkomst van de akkers, 1919, olieverf op doek
Drie Huizer vrouwen, 1929
Leo Gestel experimenteert met pointillisme, luminisme, kubisme, futurisme en tenslotte met het expressionisme. Hij zoekt steeds nieuwe uitdagingen, mede door reizen naar Frankrijk (Parijs), Mallorca, Duitsland, Italië en Vlaanderen. In eigen land woont en werkt hij op verschillende plaatsen: Amsterdam, Laren, Bergen, Beemster en Blaricum.
Opleidingsgeschiedenis: Lagere Acte Handtekenen; MO Acte Tekenen, Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers; Rijksacademie te Amsterdam.
In meerdere zalen van het Singer Museum hangen zijn olieverfschilderijen, litho's, pastel- en houtskooltekeningen. Thematisch gegroepeerd.
Portret van een jonge vrouw, ongedateerd, pastel op papier
Liggend naakt, 1911, waterverf en pastel op papier
Uit de pasteltekeningen blijkt dat hij een heel goed tekenaar is. Sommige van de tekeningen hebben een onverwacht groot formaat. We vinden het de mooiste werken van de tentoonstelling.
Zelfportret, 1916, houtskool, wit gehoogd op papier
Bij 'Leo Gestel – De mooiste modernist' hoort het fraaie boek 'Leo Gestel 1881-1941', uitgeverij Thoth Bussum / Singer Laren. Bijdragen van Jan Rudolph de Lorm, Caroline Roodenburg-Schadd, Anne van Lienden.
Lees meer >> | 3094 keer bekeken
-
's-Hertogenbosch
17 mei 2015's-Hertogenbosch
Stadswandeling en Het NoordBrabants Museum
Paleiskwartier
Van het NS station lopen we naar het Paleiskwartier. Langs moderne golfvormige wooneenheden aan het water.
Het 'Bosch Arts Festival SHINE' begint na 12.00 uur. We zijn te vroeg en krijgen de indruk dat het 's avonds pas interessant wordt.
Paleisbrug
Dan maar naar het oude centrum. Over de pas geopende Paleisbrug, ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Planten, bomen, meubilair en verlichting geïntegreerd in een brug over het spoor. De brug is bekleed met Corten plaatstaal. Benieuwd hoe het groen zich houdt na een droge periode. De voortekenen zijn niet gunstig.
Binnendieze
In het centrum pikken we de stadswandeling het 'Bosch Rondje' op. Oude huizen, de Markt, Binnendieze en de St. Janskathedraal.
St. Janskathedraal
De imposante kerk staat deze keer eens niet in de steigers. We lopen rond de kerk, een indrukwekkend bouwwerk, uit de periode 1380 – 1530. Interessante versieringen aan de buitenkant.
Middenschip St. Janskathedraal
Binnen mooie glas-in-lood-ramen, heiligenbeelden, een barokke preekstoel en een enorm orgel. Fraaie gewelfschilderingen en de 19e eeuwse kruiswegstatie.
NoordBrabants Museum
In het NoordBrabants Museum zijn o.a. kunstwerken te zien uit de Würth-collectie. Daar komen we voor.
Hendrik Wiegersma, Zelfportret met medaillon, 1934
Jan Sluijters, Kubistisch damesportret, 1914
Eerst moeten we door zalen met schilderijen van Hendrik Wiegersma (1891-1969) en Jan Sluijters (1881-1957). Intrigerend werk van Wiegersma!
Würth tentoonstelling
Würth, directeur van de gelijknamige schroevenfabriek, koopt vanaf de jaren '60 moderne kunst die hij ook in zijn fabrieken tentoonstelt. Tegenwoordig telt de collectie zo'n 16000 werken.
David Hockney, Gekapte bomen op Woldgate, 2008
Edvard Munch, Strand mysterie, 1892
In het NoordBrabants Museum zien we een grote variatie aan schilderijen, beelden en installaties. Van realistisch tot abstract. Met grote namen als: Picasso, Beckmann, Kirchner, Munch, Hodler, Hockney, Magritte, Ernst, Chagall, Christo, Botero, Tinguely, Niki de Saint Phalle en Warhol.
Ferdinand Hodler, Uitzicht op de Gantrisch, 1898
Niki de Saint Phalle / Jean Tinguely, Verlichting, 1988
Max...
Lees meer >> | 2318 keer bekeken
-
DE OASE VAN MATISSE
25 april 2015DE OASE VAN MATISSE
Stedelijk Museum Amsterdam
Meer dan 15 zalen van het Stedelijk Museum zijn voor Henri Matisse (1869-1954) gereserveerd. Het grootste overzicht van zijn werk in Nederland ooit.
Schilderijen, tekeningen, knipselwerken, glas-in-lood, wandkleden, kazuifels, drukwerk, affiches en beelden.
Voorbeelden:
Stilleven met boeken, ca. 1895, olieverf op doek
Een erg vroeg werk van Matisse: 'Stilleven met boeken' uit 1895.
Een straat in Arceuil, 1898, olieverf op doek
'Een straat in Arceuil' (1898), geschilderd in felle kleurvlakken, is het resultaat van een reis van een half jaar naar Corsica.
Odalisk, 1920-1921, olieverf op doek
In 1912 en 1913 maakt hij reizen naar Marokko waar hij in aanraking komt met de oosterse wereld. Later zal hij naar aanleiding hiervan een serie 'odalisken' schilderen.
Gezicht op de Notre Dame, 1914, olieverf op doek
Piet Mondriaan, Compositie 4, 1913, olieverf op doek
In een aantal zalen zijn werken van Matisse op een geslaagde manier gecombineerd met schilderijen van tijdgenoten, voorlopers of navolgers. Een mooi voorbeeld is de wand met Matisse's sterk geabstraheerde 'Gezicht op de Notre Dame' (1914) geflankeerd door twee prachtige Mondriaans.
De dans, 1938, gouache op papier, geknipt en geplakt, inkt
'La Danse' (1938) is een ontwerp voor het tijdschrift Verve 1, no. 4. Kleurig, levendig en ritmisch. Hier gebruikt hij al de knipseltechniek die later tot fantastische resultaten zal leiden.
De parkiet en de zeemeermin, 1952-1953, gouache op papier, uitgeknipt en geplakt op papier, gemonteerd op doek
Vaak heb ik in het oude Stedelijk museum 'De parkiet en de zeemeermin' (1952-1953) gezien. Een grote vrolijke tuin met kleurige bladeren, vruchten en een 'parkiet' en 'zeemeermin'. Nu is het te zien in een grote bovenzaal.
De kleuren zijn eerst in gouache techniek op papier geschilderd, waarna de uitgeknipte beelden op papier zijn geplakt en gemonteerd op doek.
Blauw naakt met groene kousen, 1952, gouache op papier, uitgeknipt en geplakt op papier
In het atelier van Matisse hingen naast 'De parkiet en de zeemeermin' 'Blauw naakt met groene kousen' (1952) en 'Blauw naakt, touwtjespringster' (1952).
Kerstnacht, 1952, glas-in-lood
Het glas-in-loodraam 'Kerstnacht' (1952) is een opdracht van het tijdschrift Life.
Polynesië, de lucht, 1947-1948, wandtapijt
Polynesië, de zee, 1947-1948, wandtapijt
Naar aanleiding van een reis naar Tahiti ontwerpt Matisse 'Polynesië, de zee' (1947 – 1948) en 'Polynesië, de lucht' (1947 – 1948) als knipsels. Het moeten uiteindelijk tapijten worden. De twee wandkleden hangen naast elkaar in het museum. Groot, krachtige vormen, passend bij zee en lucht. Levendig, in de kleuren licht- en donkerblauw en wit.
Herinnering aan Oceanië, 1952-1953, gouache op papier, geknipt en geplakt, houtskool, bevestigd op doek
Tot slot een sterk geabstraheerde 'Herinnering aan Oceanië' (1952-1953), gebaseerd op een foto vanuit een raam in Tahiti. Een boot, gordijnen en een vrouw lijken het beeld te bepalen.
_________________________________________
De Oase van Matisse is nog te zien tot 16 augustus 2015 in het Stedelijk Museum Amsterdam
Lees meer >> | 3052 keer bekeken
-
Wandelroute Dalfsen - Zwolle
19 april 2015Wandelroute Dalfsen – Zwolle
Monnikenspoor, etappe 5, ANWB
Lengte 18,5 km, omwegen niet meegerekend
Fraaie landschappen, kunst en architectuur
Mijn beginpunt ligt bij het NS station van Dalfsen. Ruim voldoende parkeerruimte. Gratis.
Aan de overzijde van Overijsselse Vecht ligt Dalfsen.
De route loopt deels over of langs de Vechtdijk, deels op zichtafstand van de dijk. Open landschappen met karakteristieke boerderijen en zate's. Bij de buurtschap Broekhuizen steek ik de Vecht over via de stuw Vechterweerd en een brug over een brede snelstromende vistrap.
Vistrap in de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle
Vlak daarvóór onverwacht een kunstwerk in de berm.
Slingertuig, Gerralt Landman, 2011
De twee werktuigen staan daar als wachters, de neuzen gericht op het doel: de Ruitenborgh
In Zwolle rechts van het Roodhuizerpad het Seingebouw. Onmiskenbaar ontworpen door architectenbureau Alberts en Van Huut (zie ook blog 26/12/2014).
Sein gebouw, architectenbureau Alberts en Van Huut
Links zijn de contouren van het Isala ziekenhuis al te zien, ook van dit architectenbureau.
Dichterbij komend blijkt het een enorm uitgestrekt complex te zijn met de kenmerkende vormen en kleuren.
Verspringende blokken, schuine lijnen, enorme uitwaaierende glaswanden, gevarieerde steensoorten in combinatie met hout en metaal, licht en donker voegwerk en gedurfde kleuren op kozijnen en deuren. Het hekwerk is paars. Iedere spijl in een andere richting 'geknakt'.
Ik kom het oude centrum van Zwolle binnen door de mooie Sassenpoort.
Sassenpoort, Zwolle
Met de trein terug naar Dalfsen.
Lees meer >> | 1793 keer bekeken
-
OPENING MAART EXPOSITIE KUNST 227 AMSTERDAM
15 maart 2015Koninginneweg Amsterdam
Galerie Kunst 227 in Amsterdam organiseert onder leiding van Rieës Willemsen en Ida Insinger 3 tot 4 groepsexposities per jaar.
Opening tentoonstelling door Rieës Willemsen
Van 15 t/m 29 maart 2015 wordt werk getoond van acht kunstenaars:
Roelinde Boot: sieraden; Niek Bruynzeel: schilderijen en assemblages; Gerard Gooiker: etsen en aquarellen; Yvonne Leeman: sculpturen; Christa Lübbren: keramiek; Anna de Mol van Otterloo: schilderijen; Jaap Stuit: tekeningen; Anne -Oane- de Vries: panelen.
De galerie is verder geopend op:
zaterdag 21 & zondag 22 en zaterdag 28 & zondag 29 maart tussen 13.00-17.00 uur.
Adres: Koninginneweg 227-II, 1075CS, Amsterdam.
Tel. 0206734354
Rieës Willemsen en pianist Alexander de Bie (rechts 2 van mijn werkjes op de piano)
Op 15 maart vond de officiële opening plaats van de eerste expositie van 2015 met als pianist het 13 jarige talent Alexander de Bie. Ongeveer 100 bezoekers waren daarbij aanwezig.
Twee van de drie expositieruimtes
Mijn werk in de voorruimte
Lees meer >> | 1920 keer bekeken
-
OPNIEUW AMSTERDAMSE SCHOOL
10 maart 2015Opnieuw een rondje Amsterdamse School,
Amsterdam Zuid
Wandeling vanaf het Hoofddorpplein door buurten aan weerzijden van het Noorder Amstelkanaal.
St. Agneskerk, architect Jan Stuyt, 1921
Aan het Hoofddorpplein staat de Agneskerk. Zuid Europees aanzien. Hoge klokkentoren. Helaas niet open als wij er zijn.
Haarlemmermeerstation, architect K.P.C. de Bazel, 1915
Aan de overzijde van het plein het Haarlemmermeerstation uit 1915. De spoorlijn is al in 1950 opgeheven, maar het gebouw (nu restaurant) ziet er nog fris uit. Ook gesloten. We missen daardoor het interieur (Amsterdamse School).
Amstelveense weg, architect J.C. van Epen, 1921
Aan de Amstelveense weg en Stadionweg werken bouwvakkers en schilders aan de restauratie van een opvallend woonblok (1921) van architect J.C. Van Epen. Sommige gedeelten zijn al klaar. Andere delen laten de oude situatie nog zien. De ramen krijgen weer spijlen. Als dak- en muurbedekking worden nieuwe leiengroepen aangebracht. Prachtige houten balkons met interessante ornamenten krijgen een crème en witte verflaag. Opvallende versieringen in het metselwerk.
Toegangspoort Sportstraat, sluitsteen 'Engel beschermt sport', Jaap Kaas
Olympiakade, sluitsteen 'Twee apen', Jaap Kaas
Sluitsteen 'Adelaar houdt twee slangen in zijn greep', Jaap Kaas
Toegangspoorten in het woonblok Spoorstraat / Olympiakade met sluitstenen van Jan Kaas: 'Engel beschermt sport', 'Twee apen', 'Adelaar houdt twee slangen in zijn greep'.
Cornelis Krusemanstraat, een toegangsdeur
Cornelis Krusemanstraat, 'Amsterdamse fietsenstalling'
In de Cornelis Krusemanstraat o.a. een wooncomplex van architect Warners uit 1923. Enigszins verborgen in het groen de ingang van 'AMSTERDAMSE FIETSENSTALLING'. Karakteristieke letters.
Amsterdams Lyceum, architecten Herman en Jan Baanders, 1919
Onder de 'poort der wijsheid' van het Amsterdams Lyceum door naar de Lyceumbrug uit 1928 over het Noorder Amstelkanaal. De brug is ontworpen door architect Piet Kramer.
Havenhuisje bij brug van Piet Kramer
Bij de brug zijn aan weerzijden aanleghaventjes aangelegd die afgesloten worden door typische Amsterdamse-School-gebouwtjes.
'Moeder en dochter', Hildo Krop
'Vader met zoon', Hildo Krop
Op de brug beelden van Hildo Krop.
Laboratoriumgebouw, 1932
Ingang Laboratoriumgebouw en beeld van T. van Reijn
Aan de Lairessestraat het laboratoriumgebouw van de Vrije Universiteit uit 1932.
Architect G.J. Rutgers, 1922
Beelden T. Vos
In de Cornelis Schuytstraat de rode woningen van architect Rutgers uit 1922 met beeldhouwwerk van T. Vos.
In een zijstraat een woonblok in de trant van De Stijl.
In deze buurt ook villa's (o.a. van architect Warners) met opvallende details.
Tijdens de wandeling hebben we veel interessante ornamenten, versieringen en beelden gezien. Een keuze.
Bron: Op de golven van de stad. Een ronde langs de Amsterdamse School. Route 3, Beeldhouwwerk.
Lees meer >> | 2898 keer bekeken