Blog
-
Alberto Magnelli in Luik
18 juli 2014Un et multiple
Alberto Magnelli (florence 1880 – Meudon 1971)
Musée des Beaux-Arts te Luik, België
Verrassend werk in een somber ogend gebouw.
Het Musée des Beaux-Arts (Museum van Schone Kunsten) ziet er aan de buitenkant ontoegankelijk uit. De ramen lijken dichtgetimmerd met underlayment platen. Geen mens te zien. Is het museum wel open? Ja.
Binnen een vriendelijke baliemedewerkster.
Op de begane grond een grote tentoonstelling van bijna 100 schilderijen, collages, litho's, houtsnedes en gravures van Alberto Magnelli. Abstracte geometrische figuren. Zwart-wit of heel kleurig.
Soms lijken werken op elkaar door gebruik van hetzelfde lijnenspel maar met verschillende inkleuringen. Die zijn naast elkaar gehangen.
Meestal hebben de werken geen titel, of worden eenvoudigweg 'compositie' genoemd.
Vooral de collages zijn interessant vanwege de keuze van materialen, zoals zwart gemarmerd karton.
Ik kende het werk van Magnelli nauwelijks. De tentoonstelling betekent een aangename kennismaking.
Lees meer >> | 1525 keer bekeken
-
Bonnefanten museum Maastricht
14 juli 2014Bonnefantenmuseum Maastricht
09/07/2014
We parkeren in Maastricht bij Plein 1992, op de grens van Wyck en Ceramique. Dan lopend langs de Maas. Het Bonnefantenmuseum van architect Aldo Rossi staat prominent aan de oever. Van bovenaf gezien een driepoot met op de middelste poot een punt. De punt is een hoog kogelvormig gebouw met gespijlde ramen, ook hoger in de kogel.
Lees meer >> | 3002 keer bekeken
-
Museum De Fundatie, Zwolle
13 juli 2014Museum De Fundatie
Zwolle
2 juli 2014
Het museum was ooit Paleis van Justitie. Tussen 1838 en 1841 gebouwd in Neoclassicistische stijl. Pas in 1994 werd het een museum.
In 2012 / 2013 is het uitgebreid met 'De Wolk' bovenop het oude museum. Architect Hubert-Jan Henket. De indrukwekkende bol lijkt op een ballon die opgeblazen wordt en dadelijk opstijgt uit het gebouw. Door bekleding met lichtblauw geglazuurde tegels lijkt het geheel licht. Hopelijk blijft de bekleding ook in de toekomst schoon en helder. De 55000 driedimensionale keramische tegels zijn gemaakt door Firma Tichelaar te Makkum. De bol lijkt op de buitenmuren te rusten, maar schijn bedriegt. Acht nieuwe stalen kolommen dragen het geheel. Desondanks is zowel binnen als buiten goed te zien hoe ongeforceerd de overgang van oud naar nieuw verloopt.
De hal beneden wordt gevuld met de balie en een boekwinkel. Een lift brengt de bezoekers naar de verschillende etages. In de ballon zijn twee verdiepingen aangebracht die samen ongeveer 1000m2 aan tentoonstellingsruimte opleveren. Vaste ruimtevullers zijn de koffiehoek, videokubussen, trapopgangen en de lift.
In de bol is aan de stadszijde een groot 'oog' als venster aangebracht. Zo groot dat je op beide verdiepingen vanuit de ballon een mooi uitzicht op het centrum van Zwolle hebt.
Op de begane grond zijn de tentoonstellingen 'Voor de nieuwe mens, Russische Avant-Garde Design' en 'Van Turner tot Appel' ingericht.
Bij de laatstgenoemde expositie gaat het om schilderijen en beeldhouwwerken uit de eigen collectie. Opvallend veel grote namen. Noem ze maar op: Karel Appel, Alexander Archipenko, Marc Chagall, Constant, Corneille, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Isaac Israëls, Johan Barthold Jongkind, Lucebert, Franz Marc, Piet Mondriaan, Constant Permeke, Francis Picabia, John Rädeker, Antonio Saura, William Turner, Ossip Zadkine, etc. Soms zijn zelfs meerdere werken van één kunstenaar te zien.
Marc Chagall, Voor het huis met het gele dak, 1911/
Lees meer >> | 3644 keer bekeken
-
Fries Museum 26 juni 2014
1 juli 2014Fries Museum Leeuwarden
26 juni 2014
Voor het museum op het Wilhelminaplein de aantrekkelijke antiek- en curiosamarkt.
Kraampjes met licht tentdak. Iedere donderdag t/m 11 september.
Het Fries Museum heeft aan de zijde van de markt, maar ook aan de zijkanten, veel glas: het lijkt een gezicht en erboven een pet met een grote klep, gesteund door 4 slanke mastachtige pilaren. De overkapping zal ongetwijfeld de broodnodige schaduw geven.
Binnen een open ruimte met links een café en een balie. Rechts een trap en langs de wand een lange winkel.
Via de ruime trap naar de derde verdieping. Steeds een prachtig uitzicht op de markt, het plein en een stuk Leeuwarden.
Tentoonstelling: Horizonnen – Kunst in een veranderend Friesland. Een tachtigtal werken in opvallend lichte ruimtes.
De schilderijen zijn verspreid op de wanden gehangen, verbonden met lijnen die verbanden en associaties moeten aangeven. De bijbehorende teksten in heel veel verschillende lettertypen. Soms met schreven, soms zonder, of in een schrijfletter. Niet erg rustgevend!
Vanzelfsprekend zijn bekende Friese kunstenaars als Alma Tadema, Gerrit Benner, Willem van Althuis en Jan Mankes te zien. Gerrit Benner is zelfs ruim vertegenwoordigd zijn kleurige landschappen.
Lees meer >> | 1822 keer bekeken
-
Kunstenaarsboeken na 1950
5 april 2014VAN PICASSO TOT SOL LEWITT
KUNSTENAARSBOEKEN NA 1950
Museum Meermanno / Huis van het boek / Den Haag
Op loopafstand van het Centraal Station in Den Haag staat een groot herenhuis met de naam:
Museum Meermanno-Westreenianum. Ook wel 'Huis van het boek' genoemd. Boeken in alle soorten en maten; oud, zeer oud, maar ook modern.
Lees meer >> | 1917 keer bekeken
-
BULGARIJE 2014
15 maart 2014Bulgarije 2014
Voormalig gebouw Communistische partij
Sofia
Bulgarije, Sofia, februari 2014. We wandelen langs het voormalige partijgebouw van de communische partij. In 1972 waren we hier ook. Van de Boulevard Tsaar Osvoboditel omhoog naar de Nevski Kathedraal. Ook nu kraampjes bij de kerk. Iconen, tweedehands sieraden, oude fototoestellen, vulpennen, houten stempels, nazispullen.
Nevski kathedraal
Aan de buitenkant glimt de kerk aan alle kanten. Gouden koepels, heldere groene kleuren. Binnen is het donker. Rokerig vanwege de vele brandende kaarsjes. Bijna geen muur zonder afbeeldingen van heiligen: Johannes, Petrus, Anna en vele anderen. De cyrillische letters zijn moeilijk te onderscheiden. De iconostase (wand met veel iconen) is indrukwekkend. Beter verlicht dan de muren.
Fotograferen is verboden. Er lopen steeds geestelijken rond.
Synagoge Sofia
Eerder op de dag bezochten we de synagoge van Sofia. Dichtbij het marktgebouw. Gebouwd begin twintigste eeuw. De voorgevel in Moorse stijl. Zware betonnen plantenbakken ervoor. Aan de zijkant twee stevige ijzeren toegangshekken.
Een bord geeft aan dat het gebouw open is. Een bewaker bevestigt het. De rugzak moet afgegeven worden of doorzocht. Fotograferen mag. Vanaf een pleintje komen we in de voorhal.
Lees meer >> | 2580 keer bekeken
-
MAUVE TOT MONDRIAAN
3 februari 2014Singer Museum Laren
2 februari 2014
Een vroege wandeling over de Bussemse heide. Licht glooiend. Brede en smalle paden, recht en meanderend. De zon klimt hoger. Hier en daar nog bevroren mos. Fraaie vergezichten. Grote ruig behaarde runderen met enorme horens grazen rustig tussen de heidestruiken. Ze negeren me volkomen.
Om 11 uur in de rij voor de ingang van Singer Museum Laren. Laren in het Gooi waar rond 1900 veel belangijke kunstenaars woonden en werkten.
Zij zijn het onderwerp van de tentoonstelling 'Mauve tot Mondriaan'.
Kudde schapen met herder in de sneeuw, 1887/1888
Meteen in de eerste zaal de heide van de schilder Anton Mauve (1838-1888) in verschillende jaargetijden. Het zou zomaar de Bussumse heide kunnen zijn. Vakkundig geschilderde figuratieve kunst.
Maannacht IV, 1912
Van later datum en veel kleurrijker en expressionistischer zijn de werken van Jan Sluijters (1881-1957). Er hangt opvallend veel van hem in het Singer Museum.
Vereeniging Sint Lucas, ca 1911
Meisje met pop, 1928
Fel rood lijkt zijn handelsmerk. Maar niet altijd. 'Meisje met pop, 1928' bevat weinig rood, maar veel wit, grijs en blauw. Een intrigerende afbeelding van een kind met hoedje en pop.
De melkmeid, ca 1928/1929
Dan Herman Kruyder (1881-1935). Een mij bekend werk uit het museum Belvédère te Oranjewoud: De melkmeid. Afgebeeld is buurvrouw Driek die koeien gaat melken. Door eenvoud erg krachtig.
Lees meer >> | 4618 keer bekeken
-
WILHELMINAPARK SNEEK
21 januari 2014Bijna per ongeluk komen we in het Wilhelminapark te Sneek terecht. Eerste indrukken: overzichtelijk, niet te groot park. Schoon, goed onderhouden, met water en prachtige bomen.
Meteen trekken twee bouwwerkjes de aandacht. Een volière met rieten dak en lantaarn die ook bedekt is met riet, en rode nokpannen.
Een dubbele zitbank VOOR OUDEN VAN DAGEN in een soort Art Déco stijl. Het zitgedeelte van hout is bevestigd tussen bakstenen zijmuren. Het geheel overdekt met dubbele luifel.
Beide gebouwtjes zijn prima onderhouden en de oorspronkelijke stijl lijkt goed bewaard.
In het park staat verder een Wilhelminamonument, geplaatst ter gelegenheid van de kroning van Wilhelmina in 1898.
Lees meer >> | 3168 keer bekeken
-
DRIE MUSEA OP ÉÉN DAG
18 januari 2014Drie musea op één dag
14 januari 2014
Een vroege trein naar Den Haag. Tram 9 Scheveningen. Museum Beelden aan Zee is al om 10.00 uur open. Er worden vaak interessante exposities georganiseerd (Marini, Wotruba). Deze keer: 'Charles Despiau (1874-1946), sculpteur mal-aimé'. Ik vertaal het maar met 'niet geliefde beeldhouwer'. Niet geliefd slaat vooral op de waardering vóór WO I en na WO II, zo begrijp ik.
Ik weet weinig van hem. Onterecht, want hij maakte prachtig werk en had veel navolgers. Nederlandse beeldhouwers als Charlotte van Pallandt, Bertus Sondaar en Han Wezelaar werden door hem beïnvloed.
Bij het begin een pakkende foto van Despiau met hoed, vlinderdas en pak, staand in zijn atelier naast een wit meisjesportret. Scherpe blik, witte baard en sigaret in de linker hand.
Op de tentoonstelling staan veel portretkoppen en een paar levensgrote (vrouwen)beelden. Realistisch en toch ook weer niet. Op het eerste gezicht nauwkeurig uitgewerkt, maar bij nader inzien gestileerd en strak. Geen overdreven vormen. Zeer verfijnd en met veel aandacht gemaakt. Dat kan ook niet anders bij zoveel poseersessies die hij hield en na zoveel polijstwerk.
De meisjesportretten zijn heel mooi. Mooi van alle kanten. In gepatineerd brons, gips of steen.
______________________________
Frans Zwartjes (geb. 1927) in het Fotomuseum Den Haag
Ik herinner me beelden van films van Zwartjes uit de jaren zestig en zeventig. Hard zwart-wit zonder veel grijzen. Draaiende bewegingen van de camera rond figuren die niet praten. Waar heb ik ze gezien? VPRO? Ik weet het niet meer.
Ik ontwikkelde in de donkere kamer foto's, ook in hard zwart wit. Ik kocht de LP 'Crackle' (1978) van Michel Waisvisz. Waisvisz, die achtergrondgeluiden bij sommige films van Zwartjes maakte. De opnames op de plaat werden voortgebracht door zogenaamde synthesizers. Bestaan ze nog?
In het Fotomuseum foto's en een paar films van Zwartjes. De tentoongestelde foto's tonen vrouwen, situaties en ruimtes uit films. Vrijwel alleen zwart wit. Soms met de titel van een film erop geschreven. Of stukjes afgescheurd. Regelmatig zien we echtgenote Trix Zwartjes.
Frans en Trix Zwartjes spelen in de film 'Living', met muziek van Michel Waisvisz. Vervreemdende situaties in een gebouw (hotel?). Trappen op en af, deuren openen, ruimtes in zich opnemen. Geen woorden. Gespannen? Wat gaat hier straks gebeuren?
Ronddraaiende camera. Kale ruimtes. Overbelicht soms. Laag en hoog camerastandpunt. Abrupt in- en uitzoomen. Plotselinge overgangen.
(Frans Zwartjes – Living 1971, YouTube).
_______________________________
Naast Fotomuseum Gemeentemuseum Den Haag
Ook deze keer naar Mondriaan en de Stijl. Een hele afdeling vol met werk van Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld en anderen.
Wat wil ik in elk geval zien? De grijze boom en Bloeiende bomen van Piet Mondriaan.
En de beeldschriftachtige gestileerde figuren van Bart van der Leck.
Lees meer >> | 4381 keer bekeken
-
FACING NATURE, ORANJEWOUD
5 januari 2014FACING NATURE
Collectie De Heus-Zomer
Museum Belvédère Oranjewoud
Ruim 100 schilderijen, foto's en beelden waarvoor vrijwel alle expositieruimtes van het museum zijn vrijgemaakt. Jan Mankes, Boele Bregman en Sjoerd de Vries moeten we deze keer missen.
In plaats daarvan minstens 25 bekende en onbekende kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Amerika en China.
In de collectie van De Heus-Zomer zien we soms grote werken die een hele wand vereisen. De tentoonstelling wordt gepresenteerd als: 'visies op natuur en landschap'.
In de westvleugel van het museum, naar mijn idee, de meest interessante kunstwerken. Min of meer thematisch bijelkaar gezocht.
Co Westerik
Direct vanuit het restaurant links een aantal mooie schilderijen. Twee ervan vallen me op. 'Tulp' van Co Westerik uit 1990. Een vleeskleurige tulp, of is het een orgaan? Erboven in grote letters met schreven, het woord Tulp. De tulp, de schaduw en achtergrond zijn nauwkeurig uitgewerkt. Onderaan, in het midden een intrigerend wit kruisje. En ook een rechts van de tulp.
Jan Roeland
Tegenover het schilderij van Westerik 'Compositie met tak en bloem' van Jan Roeland uit 2011. Twee sterk gestileerde stengels met blad en één tulp op een witte en zwarte achtergrond. Precies geschilderd in olieverf.
In volgende ruimtes twee rasschilders: Gerrit Benner en Emo Verkerk.
Gerrit Benner
Van de eerste een landschap in de bekende kleurige stijl uit 1970.
Emo Verkerk
Van Verkerk een suggestieve weergave van een zeilbootje op zee: 'Over stuurboord' uit 1988. Trefzeker neergezet.
L.N. Tallur
Verderop 'Graft (part 2)' van L.N. Tallur. Op het eerste gezicht een dwarsdoorsnee van een boom. Het blijkt gemaakt van minutieus ingelegde houtstukjes. Dichterbij doet het werk denken aan een opgerolde horizon.
Juul Kraijer
Een levensgrote houtskooltekening van Juul Kraijer toont een vrouwenfiguur (zonder titel, bergvrouw, 1999) die getatoeëerd lijkt te zijn met landschappen. Van het hoofd van de vrouw zijn ook vage versies op het papier te zien, alsof het heen en weer beweegt. Trouwens, ook bij handen en en voeten dubbele tekenlijnen.
Duur tentoonstelling: 14 december 2013 - 30 maart 2014
Lees meer >> | 3934 keer bekeken